8. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama, Rize, Turkey, 7 - 09 September 2021, pp.26
Sebze,
insan hayatı için önemli besinlerden biridir. Bazı sebzeler gerek vejetasyon
sürelerinin kısa olması, gerek yetiştiği iklim koşullarının olumsuzluğu ve
gerekse taze depolama ömürlerinin kısa olması nedeniyle yılın her ayı temin
edilememektedir. Bu nedenle yetiştiği dönemde alınarak muhafaza edilmesi, yılın
her zamanında ulaşılabilmesini mümkün kılmaktadır. Bu sebzelerden çaşır (Prangos ferulaceae,
Hippomarathrum microcarpum), aşotu (Coriandrum
sativum L.), şalgam (Brassica rapa) Erzurum’da uzun yıllardan
beri tuz ile muhafaza edilerek kullanılmaktadır. Tuz ile muhafaza yöntemi eski
dönemlerden bugüne kadar gelmiş bir yöntem olup, bu çalışmada geleneksel olarak
yapılan çaşır, aşotu ve şalgam muhafazası yapılış farklılıklarıyla birlikte
aktarılmıştır.