BAZI SEBZE TÜRLERİNDE ERZURUM İLİNE AİT GELENEKSEL MUHAFAZA YÖNTEMLERİ


Karataş A.

8. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama, Rize, Turkey, 7 - 09 September 2021, pp.26

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: Rize
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.26
  • Recep Tayyip Erdoğan University Affiliated: Yes

Abstract

Sebze, insan hayatı için önemli besinlerden biridir. Bazı sebzeler gerek vejetasyon sürelerinin kısa olması, gerek yetiştiği iklim koşullarının olumsuzluğu ve gerekse taze depolama ömürlerinin kısa olması nedeniyle yılın her ayı temin edilememektedir. Bu nedenle yetiştiği dönemde alınarak muhafaza edilmesi, yılın her zamanında ulaşılabilmesini mümkün kılmaktadır. Bu sebzelerden çaşır (Prangos ferulaceae, Hippomarathrum microcarpum), aşotu (Coriandrum sativum L.), şalgam (Brassica rapa) Erzurum’da uzun yıllardan beri tuz ile muhafaza edilerek kullanılmaktadır. Tuz ile muhafaza yöntemi eski dönemlerden bugüne kadar gelmiş bir yöntem olup, bu çalışmada geleneksel olarak yapılan çaşır, aşotu ve şalgam muhafazası yapılış farklılıklarıyla birlikte aktarılmıştır.