Kivide Farklı Budama Sistemlerinin Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkilerinin İncelenmesi


Cansever V. M., Akbulut M.

10. Ulusal Tarım Kongresi, 15 - 16 Aralık 2023, cilt.1, sa.1, ss.8

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Sayfa Sayıları: ss.8
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Rize ilinde ‘Hayward’ kivi (Actinidia deliciosa (A. Chev.) L. cv. Hayward) çeşidinde farklı budama sistemlerinin verim, yaprak ve meyve kalitesi üzerine etkileri araştırılacaktır. Bu amaçla çalışma Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma ve deneme bahçesinde bulunan 4 x 4.5 m aralıklarla dikilmiş 21 yaşındaki ‘Hayward’ kivi çeşidinde yürütülecektir. Denemeye ait omcalarda 2016-2017 yılı bir yıllık dinlenme döneminde Hiç budamasız, sadece geçen yıl verim veren dalların çıkarıldığı Orta budama ve geçen yıl verim veren tüm dalların yanında tek yıllık sürgünlerin de 12 boğuma kadar budanan Sert budama işlemi yapılacaktır.

Çalışma sonucunda budama yoğunluklarının gözlerin kabarması, sürgün oluşumu, ilk çiçeklenme tarihleri, çam çiçeklenme, çiçeklenme sonu, meyve tutumu zamanları, yaprakların klorofil miktarı, yaprak sayısı ve yaprak alanı üzerine etkileri incelenecektir. Ayrıca budama yoğunluklarının hasat sırasında bitki başına toplam verim (g/bitki), meyve uzunluğu (mm), meyve genişliği (mm), meyve ağırlığı (g), suda çözünür kuru madde (SÇKM) miktarı, titre edilebilir asit miktarı (TA), pH, usare randımanı (%) üzerine etkilerinin olup olmadığı belirlenmiştir.