Çay Hasadından Fabrikaya Yaş Çay Kalitesini Etkileyen Süreçler


Çengel Ş. T., Akbulut M.

Ulusal Çay Kongresi, Rize, Türkiye, 21 - 23 Mayıs 2024, cilt.1, sa.1, ss.94-95

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Rize
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.94-95
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çayın hasat sonrası uygun muhafazası ve nakliyesi, sebzeler ve meyveler gibi diğer ürünlerde olduğu gibi kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada hasat sonrasında yaş çay yaprakları ve sürgününün geçirdiği aşamalar detaylı olarak ortaya konulmuştur. Çay yaprakları uygun ekipmanlar ile hasat edildikten sonra yaş çay yaprakları toplama bezlerine toplanmaktadır. Çay yapraklarının kalitesini korumak için, çay bahçesinde uygun koşullarda bekletilerek öncelikle çay alım yerlerine ve ardından fabrikalara nakledilmesi gerekmektedir. Bu süreçte çay yapraklarının fiziksel hasarlardan korunması gerekmekte olup, bu hasar, bahçede, taşıma sırasında ve çay alım yerlerinde meydana gelebilmektedir. Hasat esnasında çay yapraklarının sıkıştırılarak su kaybına neden olabilecek şekilde toplama bezlerine alınması, taşıma sırasında çay bezlerinin sıkıştırılarak ezilmesi, uzun süre güneş altında bekletilmesi ve nakliye araçların kasalarında fazlaca yığılması gibi faktörler fiziksel hasara yol açmaktadır. Yaş çay yapraklarında fiziksel hasarı ve kalite kaybını engellemek için havalandırmanın yapılması çok önemli olup, buna yönelik malzeme, ekipman ve tekniklerin geliştirilmesi çay kalitesinin yükselmesine neden olacaktır. Tedarik zincirinin ilk aşaması olan nakliye işlemi, taze hasat edilmiş çay yaprakları için sıcaklık, nem, titreşim ve fiziksel hasar gibi pek çok stres etkeni ile karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Hasat sonrası kaliteyi korumak için bu değişkenlerin kontrol edilmesi önem arz etmektedir. Bazı alanlarda kullanılan teleferik sistemlerinin güvenliği ve teknik kapasitesi nakliyede etkili olan faktörden biridir. Uygun olmayan araçlarla yapılan taşıma işlemi, kalite ve ağırlık kayıplarına da neden olmaktadır. Çay alım yerlerindeki koşullarının yaş çayı bekletmek için uygun olması gerekmektedir. Ülkemizde bahçeden fabrikaya kadar taşınan çay yapraklarının su içeriğinin, renk değerlerinin, aroma ve lezzet bileşenlerinin daha yüksek olmasını sağlamak için hasat sonrası uygulamaların iyileştirilmesi gerekmektedir.

The proper preservation and transportation of tea leaves after harvest are of critical importance, as with other products like vegetables and fruits. This study presents in detail the stages that tea leaves and shoots go through after harvest. After being harvested using appropriate equipment, tea leaves are collected into picking bags. To preserve the quality of the tea leaves, they need to be kept under suitable conditions in the tea gardens and then transported to tea purchasing points and subsequently to factories. During this process, it is essential to protect the tea leaves from physical damage, which can occur in the garden, during transportation, and at the tea purchasing points. Factors such as compressing the tea leaves tightly into picking bags during harvest, squeezing the bags during transportation, prolonged exposure to sunlight, and excessive stacking in transportation vehicles can lead to physical damage. Proper ventilation is crucial to prevent physical damage and quality loss in fresh tea leaves, and the development of materials, equipment, and techniques for this purpose will improve tea quality. The transportation process, which is the first stage of the supply chain, exposes freshly harvested tea leaves to various stress factors such as temperature, humidity, vibration, and physical damage. It is important to control these variables to maintain post-harvest quality. The safety and technical capacity of cable car systems used in some areas are factors affecting transportation. Transporting tea with unsuitable vehicles can also result in quality and weight loss. The conditions at tea purchasing points must be suitable for storing fresh tea leaves. Improvements in postharvest practices are necessary to ensure that the water content, color values, aroma, and flavor components of tea leaves transported from the garden to the factory are higher.