Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri (Yl), Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Leyla ATAMAN
Danışman: Emre Çağlak
Özet:
Bu
çalışmada, İstanbul İlinde faaliyet gösteren su ürünleri işleme tesislerinde
çalışanların sosyo-ekonomik yapıları incelenmiş, toplumsal ve ekonomik açıdan
verilerinin ortaya koyulması amaçlanmış, işleme tesislerinin yapısal ve
ekonomik yönden mevcut olan özelliklerinin incelenmesi, değerlendirilmesi,
problemlerinin belirlenmesi, elde edilen sonuçlara göre bu işletmelerin nasıl
daha iyi ve verimli hale getirilebilmesi için yapılması gerekenleri ortaya
koymak amaçlanmıştır. İstanbul İl sınırları içinde yetiştiricilik, avlanma ve
il dışından sağlanan su ürünlerinin işlenip değerlendirildiği 13 adet faal su
ürünleri işleme tesisinin çalışmaya katılımı sağlanmıştır. 13 işletmenin 1
adeti çift kabuklu yumuşakça (Chamelea
gallina, Rapana venosa) işleme
tesisi, 6 adeti deniz/tatlı su balıkları ve kafadan bacaklılar işleme tesisi, 5
adeti deniz/tatlı su balıkları işleme tesisi ve 1 adet ıstakoz (Homarus gammarus) ithalatı yapan işleme
tesisinden oluşmuştur. Çalışmada, tesis çalışanlarına yönelik yapılan anket
formu ve işleme tesislerinin yapısına yönelik soruları içeren 2 ayrı anket
formu kullanılarak uygulama gerçekleştirilmiştir. 175 çalışanla yapılan 24
sorudan oluşan anket formu ve 15 sorudan oluşan işletme yapısına yönelik anket
formları doldurulup değerlendirilmiştir. Çalışanların %52,00’lik kısmını
erkekler oluşturmaktadır. Çalışanların yaş grupları dağılımında, %34,29’luk
oranla 31-40 yaş aralığı en yüksek oranı oluşturmuştur. Medeni durumları
incelendiğinde %73,14 oranla evli oldukları belirlenmiştir. 13 adet işletmenin
%31’inin ihracat izni olduğu tespit edilmiştir. Ankete katılan işletmelerin
sadece %38’inin devlet desteği aldığı görülmüştür.