Akivades (Ruditapes decussatus, Linnaeus, 1758)te Farklı İşleme Tekniklerinin Kalite Kriterlerine Etkisinin Araştırılması


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri (Yl), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Barış KARSLI

Danışman: Emre Çağlak

Özet:

Bu çalışmada, akivades (Ruditapes decussatus, Linnaesus, 1758)’te farklı işleme 

tekniklerinin kalite kriterlerine etkisi araştırılmıştır. Akivadesler tütsü, tütsü-marine ve

marine akivades olarak işlenmiş ve +2±1°C’de 7 ay süreyle depolanmıştır. 

Kimyasal kalite parametreleri olan TVB-N, TMA-N ve TBA değerleri depolama 

sonunda sırasıyla, tütsü grubunda 28,86 mg/100g, 2,49 mg/100g, 0,98 mg

malonaldehit/kg, tütsü-marine grubunda 11,26 mg/100g, 2,84 mg/100g, 0,72 mg

malonaldehit/kg ve marine grubunda 19,01 mg/100g, 3,55 mg/100g, 6,14 mg

malonaldehit/kg olarak bulunmuş ve hiç bir grubun kalite sınır değerlerini aşmadığı

tespit edilmiştir.  

Depolama sonunda toplam aerob mezofil bakteri sayısı marine grubunda 2,62 log

kob/g, tütsü ve tütsü-marine grubunda <1,47 log kob/g, ayrıca tüm gruplarda maya-küf,

toplam aerob psikrofil bakteri ve laktik asit bakteri sayısı <1,47 log kob/g bulunmuştur.

210 günlük depolama süresince hiçbir grupta koliform bakteri, E. coli, Listeria spp.

Salmonella spp. ve Staphylococcus aureus bulunmamıştır.  

Örneklerin duyusal değerlendirilmesinde kullanılan tekstür, görünüş ve koku lezzet

parametreleri depolama boyunca azalış göstermiş ve tütsü grubunun 120 gün,

tütsü-marine grubunun 150 gün, marine grubunun ise 180 gün kalite sınırları içerisinde

kaldığı belirlenmiştir. 

Araştırmada elde edilen duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik analiz sonuçlarına

göre tütsü grubunun 120, tütsü-marine grubunun 150 ve marine grubunun 180 gün

güvenilir bir şekilde tüketilebileceği belirlenmiştir.