Sibirya mersin (Acipenser baerii Brandt, 1869) ve Karaca Mersin (Acipenser gueldenstaedtii Brant & Ratzeburg, 1833) balıklarında mide boşaltımı


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Su Ürünleri (Dr), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ALHABEEB ALABDULLAH

Danışman: Rahşan Evren Mazlum

Özet:

Sibirya mersin balığı (Acipenser baerii) ve Karaca mersin balığı (Acipenser gueldenstaedtii) Acipenseridae familyasına ait türlerdir. İnsan etkileri, aşırı avlanma ve iklim değişikliği nedeniyle nesli tehlike altında olan türler çerisinde bulunmaktadırlar. Suni yemlerle beslenerek yetiştiricilik şartlarında başarılı bir şekilde üretimleri devam etmekle birlikte, üretimi arttırabilmek adına konu ile ilgili olarak daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu gerçektir. Bu çalışmanın amacı, Sibirya mersin balığı A. baerii ve Karaca mersin balığı A. gueldenstaedtii türlerinin mide boşaltım oranlarının tespiti ve elde edilen sonuçların kullanılmasıyla uygun beslenme yöntemlerinin belirlenmesidir. Bu amaçla yaş yem (mezgit balığı) veya suni yem ile beslenen Sibirya mersin balığı (A. baerii)  ve Karaca mersin balığının (A. gueldenstaedtii) mide boşaltımı (GE) üzerindeki vücut ve yemek boyutlarının etkileri parametreleştirilmiştir. Acipencer baerii ve A. gueldenstaedtii nesli tehlike altında olan türler olduğundan, mide içerikleri kesilerek değil, radyografik yöntemle belirlenmiştir. Suni yeme ve yaş yeme ilave edilen baryumsülfat (BaSO4) ile opak görüntü kazanan mide içeriği radyografik teknikle görüntülenmiştir. Mide boşaltımı deneyleri, ticari peletlerden veya canlı yemden oluşan 4,6-47,6 g arası öğünlerle beslenen 1,5 kg ila 5 kg (toplam boy, 76,1-104 cm) arasında değişen farklı vücut boyutlarında A. baerii kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Farklı vücut ölçülerine sahip (toplam boy 82-105 cm, yaş ağırlık 3-5,1 kg) A. gueldenstaedtii, canlı yem veya ticari peletlerden oluşan 23-72 g arasında öğün miktarıyla beslenmiştir. A. baerii' deki GE'nin seyri, öğün büyüklüğünden bağımsız olarak en iyi karekök modeliyle tanımlanmıştır. Vücut kütlesi ve sıcaklığın GE oranları üzerindeki etkileri sırasıyla üssi model ve  eksponansiyel model ile açıklanmıştır. A. baerii için mide boşaltımı özet modeli suni yem için,  (g saat-1) şeklinde; yaş yem için,   (g saat-1) olarak tespit edilmiştir. Karekök modelinin, öğün tipi ve büyüklüğünden bağımsız olarak A. gueldenstaedtii' de GE sürecini tanımlamada yeterli olduğu belirlenmiştir. Balık boyutunun GER üzerindeki etkileri üssi model ile tanımlanmıştır. A. gueldenstaedtii için mide boşaltımı özet modeli suni yem için, (g saat-1) şeklinde; yaş yem için,     (g saat-1) şeklinde olmuştur. Sonuç olarak, her iki tür için de mide boşaltımı süreci en iyi karekök modeli ile tanımlanmıştır. Bu çalışma sonucunda suni yem ve yaş yem ile beslenen A. baerii ve A. gueldenstaedtii türleri için farklı sıcaklık, balık büyüklüğü ve yem miktarı için mide boşaltımı modellenmiş ve yetiştiricilik şartlarında yem sarfiyatını azaltmak için altyapı oluşturulmuştur. Elde edilen modellerle her bir balık türü için deney koşullarına uygun ortamlarda yetiştiricilik çalışmaları için yapılan bu çalışma yol gösterici niteliğindedir.