Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri (Yl), Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2016
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Özgül Kılıç
Danışman: Emre Çağlak
Özet:
Bu çalışmada, çörek otu ve yeşilçay katkıları ile vakum paketlenen gökkuşağı alabalığı
(Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) filtolarında 16 günlük depolama süresince meydana
gelen kalite değişimleri incelenmiştir. Çalışma grupları kontrol grubu (KO), % 10’luk çörek otu
destilasyonu (ÇOD), % 10’luk çörek otu yağı (ÇOY), % 10’luk yeşilçay destilasyonu (YÇD) ve
% 10’luk yeşilçay yağı (YÇY) olarak ayrılmış ve vakum paketlenerek +2±1 °C’de muhafaza
edilmiştir. ÇOD ve YÇD gruplarının besinsel içeriğinde önemli bir değişme görülmemiş, ÇOY
ve YÇY gruplarının % ham yağ miktarında önemli farklılıklar oluşmuştur. TVB-N miktarı KO,
YÇD ve YÇY gruplarında 11. gün, ÇOD ve ÇOY gruplarında 16. gün tüketilebilir sınır
değerlerini aşmıştır. Depolama süresince TBA 0,12-0,48 mg MA/kg, pH 6,34-6,03, su aktivitesi
0,9942-0,9863 değerleri arasında tespit edilmiştir. Tüm gruplarda depolama süresince L* değeri
yükselmiş, b* değeri düşmüş ve a* değeri belirli bir değişim göstermemiştir. Duyusal ve
mikrobiyolojik değerlendirmeler sonucunda ÇOD ve ÇOY grupları diğer gruplara göre daha
kaliteli bulunmuştur. ÇOD ve ÇOY gruplarının toplam bakteri ve koliform sayısı 16. gün sınır
değerleri aşmıştır. Bu çalışma sonucunda KO, YÇD ve YÇY gruplarının 11. günde, ÇOD ve
ÇOY gruplarının 16. günde kalite sınırlarını geçtikleri belirlenmiştir.