Karadeniz kalkan balığı (Scophthalmus maximus) sperminin dondurulmasında antioksidan kullanımı ve DNA hasarı üzerine etkileri


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Su Ürünleri (Dr), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HAMZA POLAT

Danışman: İlker Zeki Kurtoğlu

Özet:

Karadeniz kalkan balığı (Scophthalmus maximus) sperminin dondurularak saklanmasında seyrelticiye eklenen farklı antioksidanlar ve bunların farklı dozlarının çözdürme sonrası spermin motilitesi, hız parametreleri, dölleme kapasitesi ve DNA hasarı üzerindeki etkileri araştırıldı. Antioksidan olarak: rozmarinik asit (RA) (25, 50 ve 100 μg/mL), ürik asit (UA) (25, 50 ve 100 μg/mL) ve taurin (TA) (25, 50 ve 100 μg/mL) belirlenen dozlarda geleneksel sulandırıcıya eklenmiştir. Sulandırıcı ile 1:9 oranında seyreltilen sperm örnekleri kriyoprezervasyon yapıldı. Yapılan çalışmada elde edilen sonuçlara göre; spermin çözülme sonrası motilitesi en yüksek 25 μg/mL RA'da (% 77,41±2,90), ardından 50 μg/mL RA'da (% 74,86±3,2), 50 μg/ml UA'da (% 69,56±3,30) ve 100 μg/mL UA'da (% 70,74±2,51) olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar geleneksel sulandırıcıdan önemli ölçüde farklılık göstermiştir (p<0.05). En yüksek döllenme oranı 25 μg/mL RA’da (% 81,67±2,52), çıkış oranı ise 50 μg/mL UA’da (% 70,67±4,67) belirlenmiştir. Ayrıca DNA hasarı oranı en düşük 50 μg/mL UA’da (% 5,07±%1,57) gerçekleşmiştir. Bu çalışmada antioksidanların, dondurulup çözdürülen kalkan balığı spermi üzerinde koruyucu etkisi olduğu tespit edilmiştir.