“Beyazsu Yaylasının (Borçka/Artvin) Botanik Kompozisyonu ve Mera Kalitesinin Belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Necati Anıl ARIKAN

Danışman: Adil Bakoğlu

Özet:

Bu çalışma, 2022 yılında Artvin ili Borçka ilçesine bağlı Alaca, Kaynarca ve

Balcı köylerinin ortak merası olan Beyazsu yaylasının Alaca köyü bölümünde Lup

ve kafes yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma sahasındaki mera alanlarının

bitki tür çeşitliliği, botanik kompozisyonu, vejetasyon örtüsü, mera durumu ve

meranın yem kalitesi tespit edilmiştir. Çalışma sahasında belirlenen 3 farklı kesime

1m*1m büyüklüğünde 9 adet kafes yerleştirilmiştir. Yerleştirilen bu kafeslerden

Temmuz-Eylül aylarında her ay kafes içinden numuneler alınarak yeşil ot verimleri

ve bu örnekler kurutularak kuru ot verimleri hesaplanmıştır. Çalışma sahasından elde

edilen kuru otun içeriğindeki besin madde oranları incelenmiştir. Lup metoduna göre

çalışma alanında buğdaygillere ait 3, baklagillere ait 4 ve diğer familyalara ait 41

adet olmak üzere toplamda 48 adet takson tespit edilmiştir. Çalışma alanının toprağı

kaplama oranı %80.20, botanik kompozisyonda buğdaygillerin oranı %4.59,

baklagillerin oranı %7.72 ve diğer familyaların oranı %87.68 olarak tespit edilmiştir.

Merada en yaygın bulunan ilk 3 takson; Prunella vulgaris (%9.32), Crepis

conyzifolia (%5.07) ve Epilobium montanum (%4.88) olmuştur. Mera durumu

0.83’lük mera derecesiyle çok zayıf olarak belirlenmiştir. Araştırma alanında

uygulanan kafes yöntemi sonuçlarına göre; ortalama yaş ot verimi 198.75 kg/da,

ortalama kuru ot verimi 38.41 kg/da, kuru madde oranları %85.53-87.87 kg/da, ham

protein oranları %13.47–20.78, ADF oranları %25.45-33.98, NDF oranları %41.41-

63.5, ADP oranları %0.74-1.23, fosfor (P) oranları %0.18-0.35, potasyum (K)

oranları %0.58-1.92, kalsiyum (Ca) oranları %0.99–2.25, magnezyum (Mg) oranları,

%0.23-0.52, Ca/P oranı %3.00-9.45, K/(Ca+Mg) oranı %0.2-1.43, sindirilebilir kuru

madde (SKM) oranı %62.42–69.07, kuru madde tüketim (KMT) oranı %1.89-2.90,

nispi yem değeri (NYD) oranı %91.99–154.36 aralığında değişim gösterdiği tespit

edilmiştir.