Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2024
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Necati Anıl ARIKAN
Danışman: Adil Bakoğlu
Özet:
Bu çalışma, 2022 yılında Artvin ili Borçka ilçesine bağlı Alaca, Kaynarca ve
Balcı köylerinin ortak merası olan Beyazsu yaylasının Alaca köyü bölümünde Lup
ve kafes yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma sahasındaki mera alanlarının
bitki tür çeşitliliği, botanik kompozisyonu, vejetasyon örtüsü, mera durumu ve
meranın yem kalitesi tespit edilmiştir. Çalışma sahasında belirlenen 3 farklı kesime
1m*1m büyüklüğünde 9 adet kafes yerleştirilmiştir. Yerleştirilen bu kafeslerden
Temmuz-Eylül aylarında her ay kafes içinden numuneler alınarak yeşil ot verimleri
ve bu örnekler kurutularak kuru ot verimleri hesaplanmıştır. Çalışma sahasından elde
edilen kuru otun içeriğindeki besin madde oranları incelenmiştir. Lup metoduna göre
çalışma alanında buğdaygillere ait 3, baklagillere ait 4 ve diğer familyalara ait 41
adet olmak üzere toplamda 48 adet takson tespit edilmiştir. Çalışma alanının toprağı
kaplama oranı %80.20, botanik kompozisyonda buğdaygillerin oranı %4.59,
baklagillerin oranı %7.72 ve diğer familyaların oranı %87.68 olarak tespit edilmiştir.
Merada en yaygın bulunan ilk 3 takson; Prunella vulgaris (%9.32), Crepis
conyzifolia (%5.07) ve Epilobium montanum (%4.88) olmuştur. Mera durumu
0.83’lük mera derecesiyle çok zayıf olarak belirlenmiştir. Araştırma alanında
uygulanan kafes yöntemi sonuçlarına göre; ortalama yaş ot verimi 198.75 kg/da,
ortalama kuru ot verimi 38.41 kg/da, kuru madde oranları %85.53-87.87 kg/da, ham
protein oranları %13.47–20.78, ADF oranları %25.45-33.98, NDF oranları %41.41-
63.5, ADP oranları %0.74-1.23, fosfor (P) oranları %0.18-0.35, potasyum (K)
oranları %0.58-1.92, kalsiyum (Ca) oranları %0.99–2.25, magnezyum (Mg) oranları,
%0.23-0.52, Ca/P oranı %3.00-9.45, K/(Ca+Mg) oranı %0.2-1.43, sindirilebilir kuru
madde (SKM) oranı %62.42–69.07, kuru madde tüketim (KMT) oranı %1.89-2.90,
nispi yem değeri (NYD) oranı %91.99–154.36 aralığında değişim gösterdiği tespit
edilmiştir.