Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2020
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: ARDA TAŞGIN
Danışman: İlker Zeki Kurtoğlu
Özet:
Çalışmada Trabzon ilinde denizde ağ kafeslerde ve karatabanlı işletmelerde balık
yetiştiriciliği yapan işletmelerin mekanizasyon kullanım başarıları irdelenmiştir. Ağ kafes
işletmelerinin karatabanlı işletmelerden nispeten daha çok mekanizasyon kullanımına sahip
oldukları belirlenmiştir. Karatabanlı işletmelerde su sıcaklığı tespiti amaçlı cıvalı termometre
kullanımının %60 seviyesinde olması su kalitesi takibi gerekliliği bilincinin varlığını, ancak
işletme çıkış sularında balık kaçışını engelleyecek mekanizasyonun olmayışı sürdürülebilir çevre
yönetimi anlayışı eksikliğini göstermiştir. Anket yapılan işletmelerin sadece %9,4’ünde yem
yapım sistemlerinin bulunması, ticari yem kullanımından, mevcut yem firmalarından, yem
kalitesinden ve yeme ulaşılabilirlikten memnuniyeti göstermektedir. Sonuç olarak, Trabzon ili
balık yetiştiriciliği sektöründe özellikle karatabanlı işletmelerde sınırlı mekanizasyon
kullanımının kapasite ve kaynak kullanımını sınırlandırdığı tespit edilmiştir. Mekanizasyon
kullanımı eksikliği, işletme yetkililerinin ve teknik personellerinin periyodik düzenlenen su
ürünleri ve tarım fuarlarına katılımlarının sağlanması, akademik kuruluşlar, yerel otorite ve balık
çiftlikleri arasında toplantılar düzenlenmesiyle aşılabilmesi muhtemeldir.