Trabzon ilinde su ürünleri yetiştiriciliği yapan tesislerin mekanizasyon kullanımı yönünden incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ARDA TAŞGIN

Danışman: İlker Zeki Kurtoğlu

Özet:

Çalışmada Trabzon ilinde denizde ağ kafeslerde ve karatabanlı işletmelerde balık

yetiştiriciliği yapan işletmelerin mekanizasyon kullanım başarıları irdelenmiştir. Ağ kafes

işletmelerinin karatabanlı işletmelerden nispeten daha çok mekanizasyon kullanımına sahip

oldukları belirlenmiştir. Karatabanlı işletmelerde su sıcaklığı tespiti amaçlı cıvalı termometre

kullanımının %60 seviyesinde olması su kalitesi takibi gerekliliği bilincinin varlığını, ancak

işletme çıkış sularında balık kaçışını engelleyecek mekanizasyonun olmayışı sürdürülebilir çevre

yönetimi anlayışı eksikliğini göstermiştir. Anket yapılan işletmelerin sadece %9,4’ünde yem

yapım sistemlerinin bulunması, ticari yem kullanımından, mevcut yem firmalarından, yem

kalitesinden ve yeme ulaşılabilirlikten memnuniyeti göstermektedir. Sonuç olarak, Trabzon ili

balık yetiştiriciliği sektöründe özellikle karatabanlı işletmelerde sınırlı mekanizasyon

kullanımının kapasite ve kaynak kullanımını sınırlandırdığı tespit edilmiştir. Mekanizasyon

kullanımı eksikliği, işletme yetkililerinin ve teknik personellerinin periyodik düzenlenen su

ürünleri ve tarım fuarlarına katılımlarının sağlanması, akademik kuruluşlar, yerel otorite ve balık

çiftlikleri arasında toplantılar düzenlenmesiyle aşılabilmesi muhtemeldir.