Elektif nazal cerrahilerde minimal, düşük ve yüksek akım anestezinin vücut sıcaklığı ve doku oksijenasyonuna etkisinin araştırılması


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GÜL KESİMAL

Danışman: Leyla Kazancıoğlu

Özet:

Amaç: Genel anestezi uygulanan hastalarda istemsiz perioperatif hipotermi (İPH) sıklıkla gözlenir. İntraoperatif yüksek taze gaz akışı (TGA), kuru ve soğuk hava İPH’ya katkıda bulunabilir. Bu sebeplerden dolayı düşük ve minimal akımlı anestezi yöntemleri günümüz pratiğinde uygulanmaktadır. Hipoksi riski nedeniyle uygulama çekinceleri mevcuttur. Çalışmamızda elektif nazal cerrahi geçiren hastalarda minimal, düşük ve yüksek akımlı anestezinin vücut sıcaklığı ve doku oksijenasyonuna etkisini araştırmayı amaçladık.

Materyal ve Yöntemler: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’nun 23.12.2016 tarih ve 2016/39 izniyle, prospektif randomize kontrollü çalışmaya hipotansif anestezi altında, elektif nazal cerrahi planlanan, 18-60 yaş, VKİ 19-27, ASA 1-2 risk grubunda, operasyon süresi 1-4 saat arasında olan hastalar alındı. Minimal (0.5L/dk), düşük (1L/dk) ve yüksek (2L/dk) akımlı anestezi olarak ayrıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, VKİ gibi demografik verileri ve operatif verileri (anestezi süresi, operasyon süresi, iv toplam sıvı) kaydedildi. Preoperatif bekleme odası sıcaklığı, intraoperatif ameliyathane oda sıcaklığı ve intraoperatif vücut sıcaklığı, anestezi solunum devre nem ve sıcaklığı, doku oksijen satürasyonu ve doku hemoglobin indeksi 0. dk, 15. dk, 30. dk, 60. dk, 90.dk, 120. dk ve 150.dk’larda kaydedildi. Postoperatif dönemde titreme, Alderete skoru, derlenme ünitesinin oda sıcaklığı, hastaların vücut sıcaklıkları kaydedildi.

Bulgular: 92 hastanın verileri analiz edildi. Hastalarımızda İPH gelişti (p=0.001; p<0.01). Hastaların demografik verileri, perioperatif hemodinamik parametreleri ve vücut sıcaklıklarında anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05). Minimal akımlı grupta 15., 60., 90., 120. dk’larda doku oksijen satürasyonları (p=0.033, p=0.028, p=0.011, p=0.02; p<0.05) ve postoperatif Aldrete skoru (p=0.002; p<0.01) anlamlı olarak yüksek bulundu. Ameliyathane oda sıcaklığı ve postoperatif derlenme sıcaklıkları ile vücut sıcaklığı arasında korelasyon bulundu (r=.446, r=.531; p<0.05).

Sonuçlar: Elektif nazal cerrahi yapılan hastalarda İPH saptandı. 0.5, 1 ve 2 L/dk TGA hızlarının vücut sıcaklığına etkisinin olmadığı aynı zamanda anestezi devresinin nem ve sıcaklığını koruduğu görüldü. Ancak 0.5 L/dk TGA’da doku oksijen satürasyonu ve postoperatif derlenme ünitesinde Aldrete skoru daha yüksek bulundu. Vücut sıcaklığı ile preoperatif bekleme odası, ameliyathane odası, postoperatif derlenme oda sıcaklığı ilişkili bulundu.

Anahtar Sözcükler: Minimal Akımlı Anestezi, Düşük Akımlı Anestezi, İstemsiz Perioperatif Hipotermi, Doku Oksijen Satürasyonu (StO2)