Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: HAYRİ UYGUN
Danışman: Ali Sait Albayrak
Özet:
Obezite her geçen gün artarak dünya
genelinde önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Probleme çözüm bulma adına
bu çalışmada turistlerin sağlıklı menü öğesi seçim davranışlarında etkili olan
faktörler, planlanmış davranış teorisi ve prototip/isteklilik modeline
dayanılarak araştırılmıştır. Kolayda örnekleme yöntemiyle toplanan 515
anket t-testi, tek-yönlü ANOVA, hiyerarşik regresyon ve yapısal eşitlik
modellemesi kullanılarak analiz edilmiştir.
Hiyerarşik regresyon sonuçları sağlıklı menü öğesi seçim
davranışı üzerinde öz-yeterliliğin (t=9,59;
p<0,01), algılanan davranışsal kontrolden (t=-0,94; p<0,05) daha çok olumlu etkisinin olduğunu ortaya koymuştur.
Yapısal eşitlik modellemesi analizi sonuçları, sağlıklı menü öğesi seçim
davranışı üzerinde tutum (t=4,59;
p<0,01), tanımlayıcı norm (t=3,79;
p<0,01) ve öz-yeterliliğin (t=7,06; p<0,01) pozitif yönlü etkisi olduğunu ortaya
koymuştur.
Sonuçlar turistlerin sağlıklı menü öğesi seçim davranışlarında
tatil yörelerindeki yiyecekleri deneme arzuları doğrultusunda tepkisel
(davranışsal isteklilik) karar verdiklerini göstermiştir. Bu çalışma,
turistlerin sağlıklı beslenme davranışlarında etkili olan faktörleri
araştırması anlamında ilk yapılan çalışma olması açısından önem arz etmektedir.