Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Su Ürünleri (Dr), Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: ESEN ALP ERBAY
Danışman: Emre Çağlak
Özet:
Bu çalışmada poli(ε-kaprolakton)
dan elektrospinning yöntemi ile opak ve mekanik dayanımlılığı nispeten düşük
nanolifler elde edilmiş ve bu nedenle ısıl işlem uygulanarak gıda ambalajına
uygun şeffaf ve mekanik dayanımlılığı yüksek filmler üretilmiştir. Nanolif
tabanlı filmlere elektrospinning esnasında zeolit ve SiO2
mikropartikülleri enkapsüle edilerek fonksiyonel özellik kazandırılmış ve aktif
ambalaj materyali üretilmiştir. Zeolit ve SiO2 mikropartikülleri
içeren poli(ε-kaprolakton)
nanolif tabanlı filmlerin in vitro ortamda iki gıda patojeni Staphylococcus
aureus ve S. Paratyphi A tarafından üretilen histamini tutma kabiliyetleri
araştırılmıştır. Mekanik dayanımlılığı, termal kararlılığı ve histamin tutma
kabiliyeti yüksek olan gruplarla model gıda denemesine geçilmiştir. Model gıda
olarak balık sosu üretilmiştir. Balık sosu üretimi %25 NaCl + %75 KCl, %50 NaCl
+ %50 KCl ve %75 NaCl + %25 KCl tuz bileşimi ile istavrit balıkları içorganları
çıkarılmadan toplam tuz oranı %20 olacak şekilde tuzlanarak ve 37 ºC’de 60 gün
fermente edilerek yapılmıştır. PCL/ SiO2 %15 , PCL/ SiO2
%20 , PCL/zeolit %15 ve PCL/zeolit
%20 ambalaj materyalleri ile balık
sosları için temas ortamı hazırlanmıştır. Çalışma sonucunda, in vitro
olarak PCL/ SiO2 %20 grubunun Staphylococcus
aureus için histamin tutma kapasitesinin %79,06, Salmonella Paratyphi A için ise %55,51 olduğu, balık sosundan
histamini uzaklaştırma kabiliyetinin ise en fazla %25NaCl+%75KCl tuz
bileşiminde PCL/ SiO2 %20
örneklerinde (%91,62), en düşük %75NaCl+%25KCl tuz bileşiminde PCL/ SiO2
%20 örneklerinde (%82,96) meydana
geldiği belirlenmiştir.