KARADENİZ BÖLGESİ SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TESİSİ ÇALIŞANLARININ BAZI DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri (Yl), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Muhammet Ali ALTUN

Danışman: Emre Çağlak

Özet:

Bu çalışmada, Karadeniz Bölgesinde bulunan illerde faaliyet gösteren su ürünleri işleme

tesislerinde çalışanların, sosyo-ekonomik yapıları incelenmiş, toplumsal ve ekonomik açıdan

verilerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Coğrafi bölgede yer alan 18 ilin 7’sinde Gıda Tarım

ve Hayvancılık Bakanlığından üretim izni olan toplam 37 işletme bulunmaktadır. Bölgede anket

çalışması yapılan iller Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu ve Zonguldak

olmuştur. Bu işletmelerden aktif olarak faaliyet gösteren 28 işletmede anket katılımı sağlanmıştır.

28 işletmenin 5 tanesi balık unu ve yağı işletmesi,  4 tanesi salyangoz işleme tesisidir (2’si aynı

zamanda balıkta işlemektedir). Söz konusu işletmelerde 532 anketör ile her biri 24 sorudan oluşan

anket doldurulmuştur. Çalışanların %63,91’lik kısmını erkekler oluşturmaktadır. Çalışanların yaş

grupları dağılımında, %36,65’lik oranla 31-40 yaş aralığı en yüksek oranı oluşturmuştur. Eğitim

durumlarına bakıldığında, %38,91’lik oranda ortaöğrenim mezunlarının en yüksek oranı

oluşturduğu görülmüştür. Çalışanların %99,62’sinin sosyal güvencesinin bulunduğu, bunların da

tamamının SSK güvencesi türünde olduğu belirlenmiştir.