Yeşil İlham, İrfan Yazıcıoğlu,Fulden Nuray Küçükergin,Erdem Şimşek, Editör, Detay Yayınevi, Ankara, ss.674-687, 2023
Yiyecek ve içecekler sadece günlük yaşantının değil aynı zamanda turizm deneyiminin de önemli bir parçasını oluşturmaktadır (Lochman, 2021). Özellikle yöresel lezzetler, insanların seyahat motivasyonunu tetikleyerek, turistik destinasyon tercihinde etkili olmaya başlamıştır (Chang vd., 2010). Bununla beraber herhangi bir turistik destinasyonun tanıtımında stratejik bir unsur haline gelen gastronomi, o destinasyonun tekrar ziyaret edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır (UNWTO, 2017). Gastronomi turizmi ise yerel yiyecek ve içeceklerin karakteristik bir şekilde üretimi, hazırlanması ve tüketimi ile ilgili mutfak deneyimlerinin araştırılmasını içeren yeni bir turizm türü olarak ortaya çıkmıştır (Pasco vd., 2018). Alternatif turizm türleri arasında yer alan ve son yıllarda dikkatleri üzerine çeken gastronomi turizmi, kitle turizminin mevsimsellik özelliğinin tersine oniki ay yapılabilmektedir. Bu yönüyle gastronomi turizmi sürdürülebilir bir yapıyı da desteklemektedir. Öte yandan gastronomi turizminin ana unsuru olan yemeğin oluşturulmasında doğal kaynakların kullanılması ve bunların yok edilmeden gelecek nesillere aktarımı sürdürülebilirlik açısından önem arz etmektedir.