Artuklu Tourism Studies, cilt.1, sa.1, ss.1-12, 2024 (Hakemli Dergi)
Genel olarak çay toplumlarda bir içecek olarak tüketim göstermektedir. Bu çalışma
sonucunda çayın içecek olarak tüketilmesinin yanı sıra yiyeceklere de iyi bir şekilde entegre
edildiği ifade edilebilir. Dolayısıyla buradan hareketle bu araştırmada, yeşil çay pudrası ve
siyah çayın farklı yiyecek ürünlerine entegre edilerek yeni ürünlerin geliştirilmesi
amaçlanmıştır. Yeşil çay pudralı cheesecake, yeşil çay pudralı kurabiye, siyah çaylı kek ve
yeşil çay pudralı sütlaç olmak üzere dört farklı ürün üretilmiştir. Bu ürünlerin geliştirilmesi
ve tatları hakkında geri bildirimler alınmıştır. Yeşil Çay Pudralı Cheesecake için yapılan
değerlendirmelerde, ürünün tadında buruk bir çay lezzetinin baskın olduğu ve çay pudrası
miktarının azaltılması önerilmiştir. Bu nedenle gelecekte ürün geliştirme sürecinde yeşil
çayın ekstraktının kullanılması veya demlenerek elde edilen çayın özünün ürüne entegre
edilmesi önerilmiştir. Yeşil Çay Pudralı Kurabiye ise genel olarak olumlu değerlendirmeler
almıştır. Ancak, ürünün yapısında daha fazla çay tadı istenmediği belirtilmiştir. Bu nedenle
gelecekte bu üründe de çay pudrası miktarının azaltılması veya çayın özünün kullanılması
düşünülmektedir. Siyah Çaylı Kek ve Yeşil Çay Pudralı Sütlaç ise tadım sonrası olumlu
değerlendirmeler almıştır. Ancak, ürünlerin yapısında daha fazla çay lezzeti istendiği
belirtilmiştir. Geri bildirimler doğrultusunda gelecekte ürün geliştirme sürecinde çayın
miktarı ve kullanımı üzerine daha detaylı çalışmalar yapılarak daha tatmin edici ürünlerin
elde edileceği öngörülmektedir.