Çayın Gastronomideki Yenilikçi Yolculuğu: Yiyecek ve İçecek Ürünlerinde Çayın Kullanımı


Creative Commons License

Onat G., Toker Y. S., Tercüman H.

Artuklu Tourism Studies, cilt.1, sa.1, ss.1-12, 2024 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 1 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2024
  • Dergi Adı: Artuklu Tourism Studies
  • Sayfa Sayıları: ss.1-12
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Genel olarak çay toplumlarda bir içecek olarak tüketim göstermektedir. Bu çalışma

sonucunda çayın içecek olarak tüketilmesinin yanı sıra yiyeceklere de iyi bir şekilde entegre

edildiği ifade edilebilir. Dolayısıyla buradan hareketle bu araştırmada, yeşil çay pudrası ve

siyah çayın farklı yiyecek ürünlerine entegre edilerek yeni ürünlerin geliştirilmesi

amaçlanmıştır. Yeşil çay pudralı cheesecake, yeşil çay pudralı kurabiye, siyah çaylı kek ve

yeşil çay pudralı sütlaç olmak üzere dört farklı ürün üretilmiştir. Bu ürünlerin geliştirilmesi

ve tatları hakkında geri bildirimler alınmıştır. Yeşil Çay Pudralı Cheesecake için yapılan

değerlendirmelerde, ürünün tadında buruk bir çay lezzetinin baskın olduğu ve çay pudrası

miktarının azaltılması önerilmiştir. Bu nedenle gelecekte ürün geliştirme sürecinde yeşil

çayın ekstraktının kullanılması veya demlenerek elde edilen çayın özünün ürüne entegre

edilmesi önerilmiştir. Yeşil Çay Pudralı Kurabiye ise genel olarak olumlu değerlendirmeler

almıştır. Ancak, ürünün yapısında daha fazla çay tadı istenmediği belirtilmiştir. Bu nedenle

gelecekte bu üründe de çay pudrası miktarının azaltılması veya çayın özünün kullanılması

düşünülmektedir. Siyah Çaylı Kek ve Yeşil Çay Pudralı Sütlaç ise tadım sonrası olumlu

değerlendirmeler almıştır. Ancak, ürünlerin yapısında daha fazla çay lezzeti istendiği

belirtilmiştir. Geri bildirimler doğrultusunda gelecekte ürün geliştirme sürecinde çayın

miktarı ve kullanımı üzerine daha detaylı çalışmalar yapılarak daha tatmin edici ürünlerin

elde edileceği öngörülmektedir.