Eğitim Bilgileri
2021 - 2024
2021 - 2024Doktora
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü, Türkiye
2017 - 2020
2017 - 2020Yüksek Lisans
Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye
2012 - 2016
2012 - 2016Lisans
Erzurum Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Türkiye
Yaptığı Tezler
2024
2024Doktora
Dondurulmuş gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarında bitkisel katkı maddeleri ile zenginleştirilmiş nanoemülsiyon kaplamanın kalite kriterleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü
2020
2020Yüksek Lisans
Bacillus subtilis ve B. thuringiensis izolatlarının biyolojik iyileştirme potansiyellerinin tatlı sularda kontrollü koşullarda araştırılması
Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü
Sertifika, Kurs ve Eğitimler
2024
2024Sentezden Uygulamaya Nanoteknoloji Kursu
Mesleki Kurs
Atatürk Üniversitesi
2024
2024Digital PCR Festivali
Mesleki Kurs
Atatürk Üniversitesi
2020
2020Deney Laboratuvarları İçin Metod Validasyon ve Ölçüm Belirsizliği Eğitimi
Mesleki Eğitim
ESKİ
2019
2019ICP-OES Cihazı Kullanım ve Aplikasyon Eğitimi
Mesleki Eğitim
ESKİ
2018
2018Mikrobiyoloji Ölçüm Belirsizliği
Mesleki Eğitim
ESKİ
2018
2018GC-MS GEOSMİN-MIB Deneyleri Kalibrasyonu Eğitimi
Mesleki Eğitim
ESKİ
2018
2018TS EN ISO/IEC 17025:2017 Risk Değerlendirme ve İç Kalite Kontrol Eğitimi
Mesleki Eğitim
ESKİ
2018
2018TS EN ISO 19011:2011 KYS İç Tetkik Eğitimi
Mesleki Eğitim
ESKİ
2018
2018TS EN ISO/IEC 17025 2017 Temel Eğitimi
Mesleki Eğitim
ESKİ
2018
2018Ölçüm Belirsizliği
Mesleki Eğitim
ESKİ
2018
2018TS EN ISO/IEC 17025 Dokümasyon Eğitimi
Mesleki Eğitim
ESKİ
2016
2016Protein Ekspresyonu ve Enzim Biyoteknolojisi Uygulamalı Eğitim
Mesleki Eğitim
Erzurum Teknik Üniversitesi
2015
2015Nutrigenomik Çalıştayı
Diğer
Atatürk Üniversitesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü
2015
2015Tıbbi Genetik Eğitim Toplantısı
Sağlık ve Tıp
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi
2014
2014Biyomimetik/Teknoloji Doğayı Taklit Ediyor
Diğer
Doğa ve Bilimleri Derneği
2013
2013Elektroforez
Mesleki Eğitim
Bio-rad
2013
2013PCR
Mesleki Eğitim
QİAGEN
Araştırma Alanları
Su Ürünleri
Su Ürünleri İşleme Teknolojileri
Gıda Bilimleri
Gıda Kimyası
Gıda Mikrobiyolojisi
Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu
Gıda Katkı Maddeleri
Gıda Biyoteknolojisi
Gıda Ambalajlama
Biyoteknoloji
Mikrobiyoloji
Akademik Unvanlar / Görevler
2021 - Devam Ediyor
2021 - Devam EdiyorAraştırma Görevlisi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü
Akademi Dışı Deneyim
2017 - 2021
2017 - 2021Biyolog
Belediye, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, İçme Suyu Arıtma Tesisi, Biyolog
SCI, SSCI ve AHCI İndekslerine Giren Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2025
2025The Effects of Pomegranate Peel Extract (PPE) Added to Ice on the Quality and Shelf Life of Horse Mackerel (Trachurus trachurus) Under Cold Storage Conditions (4±1°C)
Kara A., Çağlak E., Kobya O., Örük Ö., Taşçı H. E.
TURKISH JOURNAL OF FISHERIES AND AQUATIC SCIENCES , cilt.25, sa.9, ss.1-12, 2025 (SCI-Expanded)
2024
2024Stenotrophomonas strain DP30; a marine bacteria capable of precipitating calcium carbonate
Uzun Yaylacı E., Kara A., Aksu İ., Yaylacı M.
GEOMICROBIOLOGY JOURNAL AN INTERNATIONAL JOURNAL OF GEOMICROBIOLOGY AND MICROBIAL BIOGEOCHEMISTRY
, cilt.3, sa.23, ss.78-90, 2024 (SCI-Expanded)
2024
2024A solution for fillet quality: Slaughter age's effect on protein mechanism and oxidation
KARA A., Akkose A., URÇAR GELEN S., Uçar A., Parlak V., Kocaman E., et al.
HELIYON
, cilt.10, sa.10, ss.1-29, 2024 (SCI-Expanded)
2024
2024Optimization and Bioactive Properties of Nanoemulsion Formulated with Hemp (<i>Cannabis sativa</i> L.) Seed Oil and Aloe vera (<i>Barbadensis miller</i> Stockton) Gel
Kara A., Caglak E., Karsli B.
CHEMISTRYSELECT
, cilt.9, sa.17, ss.9-20, 2024 (SCI-Expanded)
2024
2024Effect of climate change on fillet quality and shelf-life of <i>Oncorhynchus mykiss</i> under controlled conditions
ALAK G., KARA A., AKKÖSE A., URÇAR GELEN S., Tanas Ş. T., UÇAR A., et al.
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
, cilt.104, sa.3, ss.1511-1520, 2024 (SCI-Expanded)
2023
2023Chemical and Biological Activities of <i>Callistemon citrinus</i> and <i>Punica granatum</i>
Esertaş Ü. Z. Ü., Kobya O., Çağlak E., Kara A.
BIOLOGY BULLETIN
, cilt.50, sa.SUPPL 3, ss.338-350, 2023 (SCI-Expanded)
2021
2021The investigation of bioremediation potential of Bacillus subtilis and B. thuringiensis isolates under controlled conditions in freshwater
Kalayci Kara A., Fakıoğlu Ö., Kotan R., Atamanalp M., Alak G.
ARCHIVES OF MICROBIOLOGY
, cilt.203, sa.5, ss.2075-2085, 2021 (SCI-Expanded)
Diğer Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2023
2023Sensory Properties and Proximate Composition of Fish Soup from European Anchovy (Engraulis encrasicolus Linnaeus, 1758)
Çağlak E., Karslı B., Delihasan Sonay F., Öğretmen Ö. Y., Kara A., Kobya O.
FOOD BULLETİN
, cilt.2, sa.2, ss.37-43, 2023 (Hakemli Dergi)
2022
2022Phytochemical Research and Evaluation of Tarragon (Artemisia dracunculus L.) as a Food Additive
Kara A., Çağlak E.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , cilt.3, sa.2, ss.51-60, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
2022Rize İlinde Yetiştirilen Bazı Yöresel Ürün Atıklarının (Çay Tohumu, Portakal ve Mandalina Kabuğu) Antimikrobiyal ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi
Çağlak E., Kara B., Karslı B., Gürdal A. A., Öğretmen Ö. Y., Kara A.
ATATÜRK UNIVERSITY JOURNAL OF AGRICULTURAL FACULTY
, cilt.53, sa.3, ss.166-177, 2022 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2022
2022Tıbbi ve Aromatik Bitki Olarak Tarhun (Artemisia dracunculus L.)’ Bitkisinin Değerlendirilmesi
Kara A., Çağlak E.
3rd International Conference on Applied Engineering and Natural Sciences, Konya, Türkiye, 20 - 23 Temmuz 2022, ss.250, (Özet Bildiri)
2022
2022İstavritli Kroket Örneğinde Nar Ekstratı İlavesinin Kalite Parametreleri Üzerine Etkisinin İncelenmesi
Sarı E., ÇAĞLAK E., Kobya O., KARA A., KARSLI B., ÖĞRETMEN Ö. Y.
2nd International Conference on Applied Engineering and Natural Sciences, Konya, Türkiye, 10 - 13 Mart 2022, ss.275, (Özet Bildiri)
2022
2022Su Ürünleri İşleme Sanayisinde Türk Somonunun (Oncorhynchus mykiss) Değerlendirilmesinde Farklı Uygulamalar
Güneş E., ÇAĞLAK E., KARA A., Kobya O., KARSLI B., ÖĞRETMEN Ö. Y.
2nd International Conference on Applied Engineering and Natural Sciences, Konya, Türkiye, 10 - 13 Mart 2022, ss.276, (Özet Bildiri)
2021
2021Kabuklu Su Ürünleri İşleme Teknolojisindeki Kazanç: Kitin
Kara A., Çağlak E.
21. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu , Erzurum, Türkiye, 15 - 16 Kasım 2021, ss.1, (Özet Bildiri)
2021
2021Bazı Fiziksel Kalite Parametrelerinin Belirlenmesinde Diyetetik Hamsi Örneği
Sarı E., Kobya O., Güneş E., Kara A., Öğretmen Ö. Y., Delihasan Sonay F., et al.
21. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum, Türkiye, 15 - 16 Kasım 2021, ss.2, (Özet Bildiri)
2021
2021Geleneksel Bir Tarif Olan Hamsikoli ve Bazı Fiziksel Parametrelerin Belirlenmesi
Güneş E., Kara A., Kobya O., Sarı E., Çağlak E., Öğretmen Ö. Y., et al.
21. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum, Türkiye, 15 - 16 Kasım 2021, ss.3, (Özet Bildiri)
2021
2021Determınatıon of Physıcal Qualıty Characterıstıcs of Turkısh Ravıolı Wıth Anchovy
Kobya O., Sarı E., Kara A., Güneş E., Delihasan Sonay F., Karslı B., et al.
International Symposium on Fisheries and Aquatic Sciences FABA 2021, İzmir, Türkiye, 7 - 08 Eylül 2021, ss.76, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2022
2022Denizden Sofraya Hamsi (Geleneksel ve İnovatif 53 Tarif)
Çağlak E., Delihasan Sonay F., Karslı B., Öğretmen Ö. Y., Kara A., Kobya O.
Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi, Ankara, 2022
2022
2022Gastronomide Alternatif Gıda Kaynağı Olan Alglere Genel Bir Bakış
Kara A., Karaman E. E.
Gastronomi Alanında Tematik Araştırmalar II, Dr. Öğr. Üyesi Yener OĞAN, Editör, ÇİZGİ KİTABEVİ YAYINEVİ, İstanbul, ss.124-135, 2022
2022
2022An Overview Of The Glucosamine Molecule, A Biopolymer Originated Aquaculture
Kara A., Çağlak E.
New Trends in Technical, Natural Sciences, Engineering and Health Sciences, Qurban QUASIMOV,Mirvari AGAYEVA, Editör, Repro Bir Mat Kağ. Rek. Tas. Tic. Ltd. Şti, İzmir, ss.33-47, 2022
2017
2017Biyoteknoloji
Kara A., Reisoğlu B., Karaman S., Mısıroğlu K.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Biyogüvenlik, İsmail Bezirganoğlu, Editör, Pegem A Yayıncılık, Ankara, ss.9-16, 2017
Desteklenen Projeler
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorAğız Mikrobiyotası Ağrı Eşiği ve Enerji Metabolizması Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
YEŞİL DUYMUŞ Z. (Yürütücü), NARALAN M. E., KARA A., UZUN YAYLACI E., TUTAR Y., Çelik A. B.
2025 - 2027
2025 - 2027Balık Eti Bozulmasının Nanosensör ile Tespiti
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Demirbaş A. (Yürütücü), Karslı B., Kara A., Akçay Teker Z.
2025 - 2026
2025 - 2026
Diyetteki Çay (Camellia Sinensis) Çiçeği Ekstraktının Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus Mykiss) Kan Biyokimyası Bağırsak Histolojisi Bağışıklık ve Antioksidan Kapasitesi Üzerine Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Arıman Karabulut H. (Yürütücü), Er A., Delihasan Sonay F., Kara A., Minaz M., Terzi A.
2025 - 2025
2025 - 2025
Tamanu Yağı-Kitosan Yüklü Nanoemülsiyonun Karakterizasyonunda Nanotaşıyıcı Olarak Farklı (Sığır-Balık) Jelatin Türlerinin Kullanımı
TÜBİTAK Projesi
Kara A., Yıldırım Y.(Yürütücü), Demirbaş A.
2023 - 2024
2023 - 2024Kendi Kendini Onaran Beton Uygulamalarında Kullanım Potansiyeli Olan Yerli Üreolitik Bakterilerin Üreaz Aktivitesinin ve Bakteriyel Kalsiyum Karbonat Çökeliminin Ölçülmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Uzun Yaylacı E. (Yürütücü), Kara A.
2023 - 2024
2023 - 2024Biyobeton Uygulamalarında Kullanılmak Üzere Deniz Suyundan Bakteri İzolasyonu, Tanımlanması ve Aktif İzolatların Beton Üzerindeki Fiziksel Etkilerinin İncelenmesi
TÜBİTAK Projesi
Uzun Yaylacı E. (Yürütücü), Yaylacı M., Çağlak E., Öztürk Ş., Kara A.
2023 - 2024
2023 - 2024Bitkisel Katkı Maddeleri İle Zenginleştirilmiş Nanoemülsiyon Kaplamanın Dondurulmuş Alabalık Filetolarında Protein Oksidasyonu Üzerine Etkisinin Multibiyomarkırlarla İzlenmesi
TÜBİTAK Projesi
Çağlak E. (Yürütücü), Karslı B., Kara A.
2020 - 2022
2020 - 2022