Eğitim Bilgileri
2016 - 2020
2016 - 2020Doktora
Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye
2012 - 2014
2012 - 2014Yüksek Lisans
Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye
2001 - 2005
2001 - 2005Lisans
Ankara Üniversitesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye
Sertifika, Kurs ve Eğitimler
2012
2012İş Güvenliği Uzmanlığı
İş Sağlığı ve Güvenliği
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
2010
2010ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Baş Denetçiliği
Kalite Yönetimi
BSI Euroasıa Yönetim Sistemleri Belgeledirme A.Ş.
2010
2010BRC Yönetim Sistemi
Kalite Yönetimi
Moody International
2008
2008ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Baş Denetçiliği
Kalite Yönetimi
Alberk QA Uluslararası Teknik Kontrol ve Belgelendirme A.Ş.
2007
2007Tedarikçi Zincir Yönetimi
Kalite Yönetimi
Elginkan Vakfı
2007
2007Kuruluş İçi İç Tetkik Eğitimi
Kalite Yönetimi
TRQS KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ DENETİM VE BELGELENDİRME HİZMETLERİ TİC. LTD. ŞTİ.
Araştırma Alanları
Beslenme ve Dietetik
Gıda Mühendisliği
Akademik Unvanlar / Görevler
2023 - Devam Ediyor
2023 - Devam EdiyorDoç. Dr.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
2022 - 2023
2022 - 2023Dr. Öğr. Üyesi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Pazar Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
2020 - 2022
2020 - 2022Öğretim Görevlisi Dr.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Ardeşen Meslek Yüksekokulu, Seyahat Turizm ve Eğlence Hizmetleri
2012 - 2020
2012 - 2020Öğretim Görevlisi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Ardeşen Meslek Yüksekokulu, Seyahat Turizm ve Eğlence Hizmetleri
Yönetimsel Görevler
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorFakülte Yönetim Kurulu Üyesi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorFakülte Kurulu Üyesi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
2023 - Devam Ediyor
2023 - Devam EdiyorBölüm Başkanı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
2015 - 2016
2015 - 2016MYO Müdür Yardımcısı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
Akademi Dışı Deneyim
2009 - 2012
2009 - 2012Ticari Kuruluş Özel, Özbeyza Gıda San. Tic. Ltd. Şti.
2008 - 2009
2008 - 2009Ticari Kuruluş Özel, Güres A.Ş.
2006 - 2008
2006 - 2008Ticari Kuruluş Özel, Aktad Gıda San. Tic. Ltd. Şti.
Verdiği Dersler
SCI, SSCI ve AHCI İndekslerine Giren Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2025
20251. Microplastics in commercial fish and their habitats in the important fishing ground of the Black Sea: Characteristic, concentration, and risk assessment
Aytan Ü., Şentürk Koca Y., Pasli S., Güven O., Ceylan Y., Başaran B.
Marine Pollution Bulletin
, cilt.221, 2025 (SCI-Expanded)
2025
20252. Occurrence and evaluation of microplastics in honeys: Dietary intake and risk assessment
ÖZÇİFÇİ Z., DİZMAN S., BAŞARAN B., Aliu H., AKÇAY H. T.
Journal of Food Composition and Analysis
, cilt.145, 2025 (SCI-Expanded)
2025
20253. Selenium content in milk and dairy products: Estimation of the daily intake and assessment of the potential risk to public health
BAŞARAN B., Sadighara P.
Food and Chemical Toxicology
, cilt.201, 2025 (SCI-Expanded)
2025
20254. Microplastics comprehensive review: Impact on honey bee, occurrence in honey and health risk evaluation
Gilani P., Moradian M., Tajdar-oranj B., Basaran B., Peivasteh-roudsari L., Javanmardi F., et al.
JOURNAL OF APPLIED ECOLOGY
, 2025 (SCI-Expanded)
2025
20255. Melamine and Cyanuric Acid in Milk and Their Quantities, Analytical Methods and Exposure Risk: A Systematic Review and Meta-analysis
Abedini A., Hadian Z., Kamalabadi M., Salimi M., Koohy-Kamaly P., BAŞARAN B., et al.
Journal of Food Protection
, cilt.88, sa.3, 2025 (SCI-Expanded)
2024
20246. Common and novel methods for the identification of bisphenol A in tea samples: A systematic review study
Akbari N., BAŞARAN B., Ghazi-Khansari M., Akbari-Adergani B., Bakhtiyari A., Shavali-gilani P., et al.
MICROCHEMICAL JOURNAL
, cilt.207, 2024 (SCI-Expanded)
2024
20247. Microplastics in honey from Türkiye: Occurrence, characteristic, human exposure, and risk assessment
Başaran B., Özçifçi Z., Kanbur E. D., Akçay H. T., Gül S., Bektaş Y., et al.
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
, cilt.135, 2024 (SCI-Expanded)
2024
20248. Radionuclides and metal levels of sea, lake, and rock salts and health risk assessment: Türkiye
BAŞARAN B., DİZMAN S., TÜRK H.
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
, cilt.134, 2024 (SCI-Expanded)
2024
20249. The level, human exposure, and health risk assessment of acrylamide in chips and breakfast cereals: A study from Türkiye
Başaran B., Sadighara P.
Journal of Food Composition and Analysis
, cilt.134, 2024 (SCI-Expanded)
2024
202410. The levels, single and multiple health risk assessment of 23 metals in enteral nutrition formulas
BAŞARAN B., TÜRK H.
FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY
, cilt.192, 2024 (SCI-Expanded)
2024
202411. Estimation of the Dietary Acrylamide Exposure of the Turkish Population: An Emerging Threat for Human Health
Basaran B.
NUTRIENTS
, cilt.16, sa.18, 2024 (SCI-Expanded)
2024
202412. First occurrence and risk assessment of microplastics in enteral nutrition formulas
Başaran B., Aytan Ü., Şentürk Y.
FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY
, cilt.191, 2024 (SCI-Expanded)
2024
202413. Effects of different brewing conditions on acrylamide levels in Turkish black tea and health risk assessment
Başaran B., Abanoz Y., Boyraz A.
Journal of Food Composition and Analysis
, cilt.133, 2024 (SCI-Expanded)
2024
202414. Microplastic contamination in some beverages marketed in türkiye: Characteristics, dietary exposure and risk assessment
BAŞARAN B., AYTAN Ü., ŞENTÜRK Y., ÖZÇİFÇİ Z., AKÇAY H. T.
FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY
, cilt.189, 2024 (SCI-Expanded)
2024
202415. The carcinogenic PAHs in breads, amount, analytical method and mitigation strategy, a systematic review study
Tavoosidana G., Abdolhosseini M., Mazaheri Y., Basaran B., Shavali-Gilani P., Sadighara P.
BMC PUBLIC HEALTH
, cilt.24, sa.1, 2024 (SCI-Expanded)
2024
202416. Optimization of clean-up in QuEChERS method for extraction of mycotoxins in food samples: A systematic review
Sadighara P., Başaran B., Afshar A., Nazmara S.
MICROCHEMICAL JOURNAL
, cilt.197, 2024 (SCI-Expanded)
2024
202417. Bread Consumption-Induced Heavy Metal Exposures and Health Risk Assessment of Pregnant Women: Turkey
Köse B. G., Pekmezci H., Basaran B.
BIOLOGICAL TRACE ELEMENT RESEARCH
, cilt.202, sa.2, ss.473-480, 2024 (SCI-Expanded)
2024
202418. Dietary acrylamide exposure and health risk assessment of pregnant women: A case study from Türkiye
Pekmezci H., Başaran B.
FOOD SCIENCE & NUTRITION
, cilt.12, sa.2, ss.1133-1145, 2024 (SCI-Expanded)
2023
202319. Microplastics in branded milk: Dietary exposure and risk assessment
BAŞARAN B., ÖZÇİFÇİ Z., AKÇAY H. T., AYTAN Ü.
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
, cilt.123, 2023 (SCI-Expanded)
2023
202320. Determination of melamine contamination in milk with various packaging: a risk assessment study
Ghanati K., Eghbaljoo H., Akbari N., Mazaheri Y., Aghebat-Bekheir S., Mahmoodi B., et al.
ENVIRONMENTAL MONITORING AND ASSESSMENT
, cilt.195, sa.9, 2023 (SCI-Expanded)
2023
202321. Evaluation of Sodium Benzoate and Potassium Sorbate Preservative Concentrations in Different Sauce Samples in Urmia, Iran
Yazdanfar N., Manafi L., Ebrahiminejad B., Mazaheri Y., Sadighara P., BAŞARAN B., et al.
JOURNAL OF FOOD PROTECTION
, cilt.86, sa.8, 2023 (SCI-Expanded)
2023
202322. The levels of heavy metal, acrylamide, nitrate, nitrite, N-nitrosamine compounds in brewed black tea and health risk assessment: Türkiye
BAŞARAN B., Abanoz Y. Y., ŞENOL N. D., Oral Z. F. Y., Öztürk K., KABAN G.
Journal of Food Composition and Analysis
, cilt.120, 2023 (SCI-Expanded)
2023
202323. Dietary Heat-Treatment Contaminants Exposure and Cancer: A Case Study from Turkey
PEKMEZCİ H., BAŞARAN B.
FOODS
, cilt.12, sa.12, 2023 (SCI-Expanded)
2023
202324. Microplastic contamination and risk assessment in table salts: Turkey
ÖZÇİFÇİ Z., BAŞARAN B., AKÇAY H. T.
FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY
, cilt.175, 2023 (SCI-Expanded)
2023
202325. Dietary Acrylamide Exposure and Cancer Risk: A Systematic Approach to Human Epidemiological Studies
BAŞARAN B., ÇUVALCİ B., KABAN G.
FOODS
, cilt.12, sa.2, 2023 (SCI-Expanded)
2022
202226. Assessment of Aluminum via Baby Foods Consumption in Turkey: Estimated Early-Life Dietary Exposure and Target Hazard Quotient
BAŞARAN B.
BIOLOGICAL TRACE ELEMENT RESEARCH
, cilt.200, sa.8, ss.3892-3901, 2022 (SCI-Expanded)
2022
202227. Comparison and risk assessment of nitrate and nitrite levels in infant formula and biscuits for small children in Turkey
BAŞARAN B., Oral Z. F. Y., ANLAR P., KABAN G.
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
, cilt.109, 2022 (SCI-Expanded)
2022
202228. Comparison of heavy metal levels and health risk assessment of different bread types marketed in Turkey
BAŞARAN B.
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
, cilt.108, 2022 (SCI-Expanded)
2022
202229. Risk assessment of acrylamide and 5-hydroxymethyl-2-furfural (5-HMF) exposure from bread consumption: Turkey
BAŞARAN B., ANLAR P., Oral Z. F. Y., Polat Z., Kaban G.
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
, cilt.107, 2022 (SCI-Expanded)
2022
202230. Determining the Levels of Acrylamide in Some Traditional Foods Unique to Turkey and Risk Assessment
Başaran B., Faiz Ö.
IRANIAN JOURNAL OF PHARMACEUTICAL RESEARCH
, cilt.21, sa.1, 2022 (SCI-Expanded)
2022
202231. An assessment of heavy metal level in infant formula on the market in Turkey and the hazard index
BAŞARAN B.
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
, cilt.105, 2022 (SCI-Expanded)
2021
202132. The influence of consecutive use of different oil types and frying oil in French fries on the acrylamide level
BAŞARAN B., TÜRK H.
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
, cilt.104, 2021 (SCI-Expanded)
2021
202133. Evaluation of food safety and halal criteria in supplier selection: an application in food sector with fuzzy COPRAS method
Basaran B., Cakir S.
INTERNATIONAL FOOD RESEARCH JOURNAL
, cilt.28, sa.3, ss.576-585, 2021 (SCI-Expanded)
2021
202134. An Analysis of the Changes in Food Consumption Frequencies Before and During the COVID-19 Pandemic: Turkey
Başaran B., Pekmezci H.
PROGRESS IN NUTRITION
, cilt.23, sa.4, 2021 (SCI-Expanded)
2020
202035. Estimating the acrylamide exposure of adult individuals from coffee: Turkey
BAŞARAN B., AYDIN F.
FOOD ADDITIVES AND CONTAMINANTS PART A-CHEMISTRY ANALYSIS CONTROL EXPOSURE & RISK ASSESSMENT
, cilt.37, sa.12, ss.2051-2060, 2020 (SCI-Expanded)
2020
202036. The determination of acrylamide content in brewed coffee samples marketed in Turkey
Basaran B., AYDIN F., KABAN G.
FOOD ADDITIVES AND CONTAMINANTS PART A-CHEMISTRY ANALYSIS CONTROL EXPOSURE & RISK ASSESSMENT
, cilt.37, sa.2, ss.280-287, 2020 (SCI-Expanded)
Diğer Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2025
20251. Effect of Different Brewing Conditions on Sensory Properties of Green Tea: A Tasting Study
Yavuz Abanoz Y., Boyraz A., Başaran B.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
, cilt.6, sa.1, ss.287-297, 2025 (Hakemli Dergi)
2025
20252. A systematic study of the assessment of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in green houses and farms.“A review”
Mohamadi B., Akbari-Adergani B., Mazaheri Y., Akbari N., BAŞARAN B., Sadighara P.
International Journal of Vegetable Science
, cilt.31, sa.1, ss.135-149, 2025 (Scopus)
2024
20243. Zearalenone, an estrogenic component, in bovine milk, amount and detection method; A systematic review and meta-analysis
Ghanati K., BAŞARAN B., Abedini A., Akbari-adergani B., Akbari N., Sadighara P.
Toxicology Reports
, cilt.13, 2024 (Scopus)
2024
20244. Comparison of different analytical methods on determination of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in ketchup-flavored sunflower seeds
Shavali-Gilani P., Sadighara P., Mazaheri Y., Raziabad R. H., Akbari N., Başaran B., et al.
Journal of Food Safety and Hygiene
, cilt.10, sa.2, ss.170-179, 2024 (Hakemli Dergi)
2024
20245. Strategies to reduce neurotoxic acrylamide in biscuits, a systematic review
Ghanati K., Shafaroodi H., BAŞARAN B., Moslemizadeh A., Mahdavi V., Sadighara M., et al.
Toxicology Reports
, cilt.13, 2024 (Scopus)
2024
20246. Tyramine, a biogenic agent in cheese: amount and factors affecting its formation, a systematic review
Sadighara P., Aghebat-Bekheir S., Shafaroodi H., Basaran B., Sadighara M.
FOOD PRODUCTION PROCESSING AND NUTRITION
, cilt.6, sa.1, ss.1-9, 2024 (ESCI)
2022
20227. Determination of acrylamide levels in infant formulas and baby biscuits sold in Turkey
Başaran B., Aydın F.
Letters in Applied NanoBioScience , cilt.11, sa.1, ss.3155-3165, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
20228. The effect of different orders of vegetables in frying on acrylamide levels
Başaran B.
Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi
, cilt.9, sa.1, ss.49-59, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
20229. Çocuklar İçin Üretilen Bazı Süt ve Süt Ürünlerinin Selenyum (Se) Düzeyleri ve Risk Değerlendirmesi
Başaran B.
Gıda ve Yem Bilimi - Teknolojisi
, cilt.27, ss.78-89, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
202210. NutritionaI consumption frequencies scale of change: Validity and reliability study
Başaran B., Pekmezci H.
Black Sea Journal of Health Science , cilt.5, sa.1, ss.9-17, 2022 (Hakemli Dergi)
2021
202111. Determination of Acrylamide and 5-hydroxymethyl-2-furfural (HMF) Levels and Related Parameters in Turkish Pekmez (A Traditional Fruit Product)
BAŞARAN B., DEMİR KANBUR E., birinci c., AYDIN F.
Journal of Food Quality and Hazards Control
, cilt.8, sa.4, ss.159-164, 2021 (Scopus)
2021
202112. A Study of Food Poisoning Cases in Turkey from 2016 to 2020 According to the Written and Visual Media
Başaran B.
Akademik Gıda , cilt.19, sa.3, ss.281-290, 2021 (Hakemli Dergi)
2021
202113. Kanser Hastalarının Beslenme Alışkanlıkları
PEKMEZCİ PURUT H., BAŞARAN B.
Türkiye Klinikleri Hemşirelik Bilimleri Dergisi
, cilt.13, sa.2, ss.386-395, 2021 (Hakemli Dergi)
2021
202114. The Impact of the COVID-19 Pandemic on the Frequency of Food Consumption
Başaran B., Pekmezci Purut H.
Journal of Tourism and Gastronomy Studies
, cilt.9, sa.1, ss.47-66, 2021 (Hakemli Dergi)
2021
202115. The past, present and future ISO9001 quality management system standard
Başaran B.
Business & Management Studies: An International Journal , cilt.9, sa.1, ss.227-247, 2021 (Hakemli Dergi)
2020
202016. Perceptions, Attitudes and Behaviors of Consumers Towards Traditional Product Depending on Their Sources: The Case of Turkey
Başaran B.
Journal of Tourism and Gastronomy Studies , cilt.8, sa.3, ss.1625-1645, 2020 (Hakemli Dergi)
2020
202017. Yöre Halkının Geleneksel Gıda Tüketim Eğilimi: Rize Örneği
Başaran B.
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi
, cilt.4, sa.4, ss.3411-3427, 2020 (Hakemli Dergi)
2020
202018. Perceptions, Attitudes and Behaviours of Consumers Towards Traditional Foods and Gastronomy Tourism: The Case of Rize
Başaran B.
Journal of Tourism and Gastronomy Studies , cilt.8, sa.3, ss.1752-1769, 2020 (Hakemli Dergi)
2019
201919. Acrylamide: a Hidden Danger
BAŞARAN B., AYDIN F.
Health, Food & Biotechnology , cilt.1, sa.1, ss.20-22, 2019 (Hakemli Dergi)
2018
201820. Microbiological Risks Related with Raw Materials in Halva Production and Detection of Microbiological Critical Control Points
BAŞARAN B., Aydın F.
AKADEMİK GIDA , cilt.16, sa.1, ss.42-50, 2018 (Hakemli Dergi)
2017
201721. Gastronomi Turizmi Kapsamında Rize Yöresel Lezzetlerinin Değerlendirilmesi
BAŞARAN B.
Journal of Tourism and Gastronomy Studies , cilt.5, sa.3, ss.135-149, 2017 (Hakemli Dergi)
2016
201622. The effect of ISO quality management system standards on industrial property rights in Turkey
Basaran B.
WORLD PATENT INFORMATION
, cilt.45, ss.33-46, 2016 (ESCI)
2016
201623. Trabzon’da Yaşayan Tüketicilerin Geleneksel Gıdalara Yönelik Tutum ve Algıları
Başaran B.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , cilt.33, sa.2016, ss.99-110, 2016 (Hakemli Dergi)
2016
201624. ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
Başaran B.
Journal of Food and Health Science
, cilt.2, sa.1, ss.9-26, 2016 (Hakemli Dergi)
2015
201525. Toplu Beslenme Noktalarında Çalışan Personelin Gıda Güvenliği Bilgi Durumları Doğu Karadeniz Bölgesi Örneği
Başaran B.
Uluslararası Beslenme Araştırmaları Dergisi
, sa.5, ss.29-46, 2015 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2023
20231. Antarktika Horseshoe Adası’nda Plastik Kirliliği, Kaynakları ve Risk Analizi
Aytan Ü., Başaran B., Ceylan Y., Şentürk Y., Paslı S., Kandemir R.
7. ULUSAL KUTUP BİLİMLERİ SEMPOZYUMU, İstanbul, Türkiye, 4 - 05 Aralık 2023, (Özet Bildiri)
2023
20232. Dicle Nehri’nde Endemik Bir Balık Türünün Mikroplastik Kontaminasyonunun Geçmişe Dönük Değerlendirmesi ve Risk Analizi
Aytan Ü., İpek Z. Z., Kaya C., Başaran B.
10. Ulusal Limnoloji Sempozyumu , Çankırı, Türkiye, 4 - 06 Eylül 2023, (Özet Bildiri)
2022
20223. Acrylamide exposure and risk assessment from consumption of baby foods: Turkey
Başaran B.
V. International Health Sciences and Life Congress, Burdur, Türkiye, 10 - 12 Mart 2022, ss.28-37, (Tam Metin Bildiri)
2021
20214. Türkiye pazarındaki bebek bisküvilerinin Na, Ca, Mg, K, Fe, Pb, As, Cd ve Hg düzeylerinin belirlenmesi ve risk değerlendirmesi
Başaran B.
2 nd International Congress of the Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, Lefkoşa, Kıbrıs (Kktc), 25 - 29 Ekim 2021, ss.402-407, (Tam Metin Bildiri)
2021
20215. Patates Kızartmasında Ceviz Yağı Kullanımının Akrilamid Düzeyine Etkisi
Başaran B., Türk H.
4th International Congress on Agriculture, Environment and Health Congress, Aydın, Türkiye, 20 - 22 Mayıs 2021, ss.94-95, (Özet Bildiri)
2020
20206. Beslenmeye Dayalı Maruziyetlerde Kullanılan Bilimsel Yöntemler
Başaran B.
4. Uluslararası Beslenme Obezite ve Toplum Sağlığı Kongresi, İstanbul, Türkiye, 24 - 25 Aralık 2020, ss.467, (Özet Bildiri)
2020
20207. Pişirme Tekniklerinin Isıl İşlem Kontaminantları Üzerine Etkisi
Başaran B.
5th International Hippocrates Congress on Medical and Health Sciences, İstanbul, Türkiye, 18 - 19 Aralık 2020, ss.129-134, (Tam Metin Bildiri)
2020
20208. Bread Yeast Industry and Marketing
Başaran B.
1st International Chukurova Agriculture and Veterinary Congress, Adana, Türkiye, 9 - 11 Ekim 2020, ss.81-91, (Tam Metin Bildiri)
2020
20209. Kanser Hastalarının Tanı Öncesi ve Sonrası Pişirme Yöntemlerine Yönelik Tercihler
Pekmezci Purut H., Başaran B.
4th International Hippocrates Congress on Medical and Health Sciences, Antalya, Türkiye, 25 - 26 Eylül 2020, cilt.1, ss.228-229, (Özet Bildiri)
2015
201510. Organik Çay Üretiminde Ürün Doğrulama ve Takip Sisteminin (Üdts) Uygulanması
BAŞARAN B.
Doğu Karadeniz 2. Organik Tarım Kongresi, Rize, Türkiye, 6 - 09 Ekim 2015, ss.435-440, (Tam Metin Bildiri)
2015
201511. Türkiye'de Organik Gıdaların Etiketlenmesinde Kullanılan Sertifika ve Logolara Genel Bakış
BAŞARAN B.
Doğu Karadeniz 2. Organik Tarım Kongresi, Rize, Türkiye, 6 - 09 Ekim 2015, ss.441-447, (Tam Metin Bildiri)
2015
201512. Organik Ürünlerin İşlendiği İşletmelerde Ön Gereksinim Programları
BAŞARAN B.
Doğu Karadeniz 2. Organik Tarım Kongresi, Rize, Türkiye, 6 - 09 Ekim 2015, ss.448-454, (Tam Metin Bildiri)
2015
201513. Tüketicilerin Organik Ürün Satın Alma Tercihlerini Etkileyen Faktörler
BAŞARAN B.
Doğu Karadeniz 2. Organik Tarım Kongresi, Rize, Türkiye, 6 - 09 Ekim 2015, ss.455-462, (Tam Metin Bildiri)
2015
201514. The Simit (Turkish Bagel) of Rize
BAŞARAN B.
The 3rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Saraybosna, Bosna-Hersek, 1 - 04 Ekim 2015, ss.110, (Tam Metin Bildiri)
2015
201515. The Traditional Food Perceptions of Consumers Living in Trabzon Province
BAŞARAN B.
The 3rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Saraybosna, Bosna-Hersek, 1 - 04 Ekim 2015, ss.540, (Tam Metin Bildiri)
2015
201516. Considering The Traditional Food in Terms of Local Tourism and Their Contribution to Economy
BAŞARAN B.
The 3rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Saraybosna, Bosna-Hersek, 1 - 04 Ekim 2015, ss.546, (Tam Metin Bildiri)
2015
201517. Observing and evaluating the salmonella spp. risks originating from the feedstock of halva production of a firm which implements ISO 22000 and striking the critical control points
AYDIN F., BAŞARAN B.
Türkiye Doğal Beslenme ve Yaşam Boyu Sağlık Zirvesi, Bilecik, Türkiye, 20 - 23 Mayıs 2015, ss.287-288, (Tam Metin Bildiri)
2015
201518. Tüketicilerin Gıda Güvenliği Bilgi Düzeyi ve Satınalmada En Fazla Önem Verdikleri Faktörler Literatür Taraması
BAŞARAN B.
5. Gıda Güvenliği Kongresi, İstanbul, Türkiye, 7 - 08 Mayıs 2015
2015
201519. ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi 2007 2013 Yılları Arasında Türkiye ve AB Üye Ülkelerin Karşılaştırılması
BAŞARAN B.
5. Gıda Güvenliği Kongresi, İstanbul, Türkiye, 7 - 08 Mayıs 2015
2015
201520. Marketlerin Gıda Güvenliğine Yönelik Oluşturduğu Sistemler ve Gıda Reyonlarında Çalışanların Gıda Güvenliği Bilgi Düzeyi Üzerine Bir Araştırma:Rize Örneği
BAŞARAN B.
5. Gıda Güvenliği Kongresi, İstanbul, Türkiye, 7 - 08 Mayıs 2015, ss.83, (Tam Metin Bildiri)
Kitaplar
2025
20251. Heavy metals in teas and their health implications
Başaran B., Saral Ö.
Tea in Health and Disease Prevention, Victor R. Preedy,Vinood B. Patel, Editör, Academic Press , Massachusetts, ss.225-236, 2025
2025
20252. Formation, level, reduction methods and health risk assessment of acrylamide in coffee products
Başaran B., Demirel Özbek Y.
Coffee in Health and Disease Prevention, Victor R. Preedy,Vinood B. Patel, Editör, Academic Press , Massachusetts, ss.743-751, 2025
2021
20213. The Importance of Tea in the Correlation between Caffeine and Health
Başaran B.
Bioactive Compounds in Nutraceutical and Functional Food for Good Human Health, Danciu C,Senapati KK,Mishra K,Sharma K, Editör, IntechOpen, Rijeka, ss.1-12, 2021
2020
20204. The Evaluation of Childhood Foods and Infant Formula Exposure to Furan, Chloropropanols and Acrylamide Contamination by Food Processing
Başaran B.
Infant Feeding - Breast Versus Formula, Isam Jam Al-Zwaini,Zaid Rasheed Al-Ani,Walter Hurley, Editör, Intechopen, Rijeka, ss.1-15, 2020
2018
20185. Integrated Management Systems and Sustainable Development
BAŞARAN B.
Quality Management Systems - a Selective Presentation of Case-studies Showcasing Its Evolution, Kounis L, Editör, Intechopen, Rijeka, ss.1-19, 2018
Desteklenen Projeler
2025 - Devam Ediyor
2025 - Devam EdiyorMekanik Ventilatöre Bağlı Hastalarda Yeşil Çay ve Beyaz Çay ile Yapılan Ağız Bakımının Ventilatör İlişkili Pnömoniyi Önlemeye Yönelik Etkinliklerinin İncelenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
PEKMEZCİ H. (Yürütücü), BAŞARAN B., BAKOĞLU E., ÇUVALCİ B., KONUR K., YARTAŞ DUMANLI G.
2023 - Devam Ediyor
2023 - Devam EdiyorÇAYDA MİKROPLASTİKLER VE İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN RİSK DEĞERLENDİRMESİ
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
AYTAN Ü. (Yürütücü), BAŞARAN B., ŞENTÜRK Y., PASLI S., YAVUZ ABANOZ Y.
2021 - Devam Ediyor
2021 - Devam EdiyorÇay Çiçeğinin Kimyasal Özellikleri, Sağlık ve Ekonomik Açıdan Potansiyelinin Değerlendirilmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
FAİZ Ö. (Yürütücü), SEKBAN R., KELEŞ T., MÜEZZİNOĞLU N., BAŞARAN B., DEMİR A., et al.
2024 - 2026
2024 - 2026
Çölyak Hastalığı Tanısı Alan Bireylerin Glutensiz Gıda Tüketiminden Kaynaklanan Hidroksimetil furfural, Akrilamid, Polisiklik Aromatik Hidrokarbon, Nitrat, Nitrit ve Metal Maruziyet Düzeyinin Belirlenmesi ve Sağlık Risk Değerlendirmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Başaran B. (Yürütücü), Kaban G., Altınsoy C.
2024 - 2026
2024 - 2026
Türkiyede Satışa Sunulan Bazı Yenilebilir Yağlardaki Mikroplastiklerin Ftalatların İncelenmesi ve Risk Değerlendirmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Başaran B. (Yürütücü), Akçay H. T., Özçifçi Z.
2024 - 2025
2024 - 2025
Tıbbi Amaçla Kullanılan Bazı İntravenöz Sıvılarda Mikroplastik Varlığının Araştırılması ve Risk Analizi
TÜBİTAK Projesi
Başaran B., Kocakurt S.(Yürütücü)
2023 - 2025
2023 - 2025Antarktika Horseshoe Adasında Plastik Kirliliği, Kaynakları ve Risk Analizi
TÜBİTAK Projesi
Aytan Ü. (Yürütücü), Başaran B., Ceylan Y.
2023 - 2024
2023 - 2024Süt ve Süt Ürünlerinde Ağır Metaller Beslenmeye Dayalı Maruziyet ve Karsinojenik Olmayan Sağlık Risk Değerlendirmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
BAŞARAN B. (Yürütücü)
2023 - 2024
2023 - 2024Enteral Beslenme Ürünlerinde Mikroplastiklerin Miktar ve Kompozisyonunun Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
BAŞARAN B. (Yürütücü), AYTAN Ü., ŞENTÜRK Y.
2022 - 2023
2022 - 2023Türkiyede Satışa Sunulan Cipslerin ve Kahvaltılık Gevreklerin Akrilamid Düzeyleri ve Sağlık Risk Değerlendirmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Başaran B. (Yürütücü)
2020 - 2023
2020 - 2023Tüketici Beğenisi ve Sağlığı İçin İdeal Çay Demleme Yönteminin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
(Proje Özeti)
Başaran B. (Yürütücü), Kaban G., Demir A., Yavuz Abanoz Y.
2021 - 2021
2021 - 2021Çocukların (0-3 yaş) Bebek Gıdaları Tüketiminden Kaynaklanan Akrilamid Nitrat Nitrit Gerekli ve Ağır Metal Maruziyetinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Başaran B. (Yürütücü), Kaban G., Anlar P., Yılmaz Oral Z. F.
2020 - 2021
2020 - 2021Sebzelerin Kızartılma Sırasının ve Kızartılmasında Kullanılan Yağ Türlerinin Akrilamid Düzeyi Üzerine Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Başaran B. (Yürütücü), Türk H.
2020 - 2021
2020 - 2021Türkiye Pazarında Satışa Sunulan Bazı Fonksiyonel ve Geleneksel Gıdaların Akrilamid Düzeyi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Başaran B., Aydın F.(Yürütücü)
2020 - 2020
2020 - 2020Doğu Karadeniz Bölgesine Özgü Bazı Geleneksel Gıdaların Akrilamid Düzeyinin Belirlenmesi ve Akrilamid Düzeyinin Azaltılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
FAİZ Ö. (Yürütücü), BAŞARAN B., DEDE B. A.
2018 - 2020
2018 - 2020